Een weloverwogen en goed gecommuniceerde keuze voorkomt veel leed – voor uzelf én voor uw kinderen.
Wanneer ouders besluiten om hun kinderen ongelijk te behandelen bij het verdelen van hun erfenis, kan dat veel emoties en conflicten veroorzaken. Denk aan situaties waarin één kind wordt onterfd of juist meer krijgt dan het andere. In deze blog leest u alles over de juridische mogelijkheden, de valkuilen én hoe u familieruzies voorkomt.
Mag je als ouder je kind onterven of ongelijk behandelen in het testament?
Ja, in Nederland mogen ouders hun kinderen ongelijk laten erven. U kunt in uw testament bepalen dat de ene zoon of dochter meer krijgt dan de ander, of zelfs dat één kind helemaal wordt onterfd. Dit heet onterven.
Let op: Elk kind heeft altijd recht op zijn of haar legitieme portie. Dit is het wettelijk minimumdeel van de erfenis, meestal de helft van het normale erfdeel. Dit deel wordt berekend inclusief eventuele schenkingen die tijdens het leven zijn gedaan.
Wat is de legitieme portie?
- De legitieme portie is een vordering op de nalatenschap, geen erfgenaamschap.
- Het kind heeft recht op het minimumdeel, maar kan niet meebeslissen over de verdeling.
- Schenkingen die het kind tijdens het leven van de ouder heeft ontvangen, worden verrekend met de legitieme portie.
Waarom kiezen ouders voor een ongelijke verdeling?
De redenen voor een ongelijke verdeling zijn divers. Soms heeft één zoon jarenlang voor de ouders gezorgd, of is er sprake van een verstoorde familieband. Ook kan het zijn dat ouders tijdens hun leven al schenkingen aan één kind hebben gedaan, die ze willen compenseren in hun testament. Een andere reden kan te maken hebben met de specifieke wensen of omstandigheden binnen het gezin. Het is belangrijk om deze keuzes goed te overwegen én (als de omstandigheden ernaar zijn) te communiceren.
Risico’s van ongelijke verdeling
Een ongelijke erfenisverdeling leidt vaak tot spanningen en zelfs langdurige familieconflicten. Het gevoel van onrechtvaardigheid kan diepe wonden slaan, zeker als de reden voor de verdeling niet duidelijk is. Erfgenamen die zich benadeeld voelen, kunnen juridische stappen ondernemen om hun legitieme portie op te eisen of de verdeling aan te vechten.
Tips om problemen bij het onterven van een kind te voorkomen
- Leg uw wensen vast in een helder testament. Laat u adviseren door een erfrechtspecialist.
- Overweeg om uw motivatie voor de ongelijke verdeling op te nemen in een toelichting (considerans) bij het testament.
- Overweeg om uw plannen bij leven met uw kinderen te bespreken om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen. Dit is vooral aan de orde als u in principe een goede relatie heeft met uw kinderen en u wilt voorkomen dat uw kinderen onderling in een conflict verzeild raken over bijvoorbeeld de uitleg van het testament.
- Houd rekening met schenkingen die u tijdens uw leven heeft gedaan, want deze kunnen meetellen bij de berekening van de legitieme portie.
Juridische begeleiding gewenst?
Overweegt u een ongelijke verdeling van uw nalatenschap, of bent u erfgenaam en voelt u zich benadeeld? De erfrechtspecialisten van Rensen Advocaten adviseren u graag over uw rechten en mogelijkheden. Zo voorkomt u dat een erfenis tot onherstelbare familiebreuken leidt.