Het overlijden van een dierbare brengt veel regelwerk met zich mee. Eén van de belangrijkste verplichtingen voor erfgenamen is het op tijd regelen van de erfbelasting. Maar wat als u (door alle drukte of onwetendheid) vergeet om aangifte erfbelasting te doen? In deze blog leest u wat de gevolgen zijn en welke oplossingen er zijn om problemen te voorkomen of op te lossen.
Wat gebeurt er als u geen aangifte erfbelasting doet?
Na een overlijden moet u als erfgenaam binnen acht maanden aangifte erfbelasting doen bij de Belastingdienst. Soms ontvangt u een aangiftebrief, maar ook zonder brief bent u verplicht aangifte te doen als u meer erft dan de vrijstelling. Doet u geen of te late aangifte, dan ontvangt u eerst een herinnering en vervolgens een aanmaning. Blijft u alsnog in gebreke, dan kan de Belastingdienst een boete opleggen en belastingrente in rekening brengen vanaf acht maanden na overlijden.
Vergeet bij de aangifte om na te gaan of er bijvoorbeeld gebruik gemaakt kan worden van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).
Waar kunt u met betrekking tot erfbelasting mee te maken krijgen?
- Belastingrente: Als u te laat aangifte doet of betaalt, rekent de Belastingdienst belastingrente over het verschuldigde bedrag vanaf acht maanden na het overlijden.
- Boete: Bij aanhoudende nalatigheid kan een (vergrijp)boete volgen, zeker als er sprake is van opzet of grove schuld.
- Ambtshalve aanslag: Doet u na aanmaning nog steeds geen aangifte, dan stelt de Belastingdienst zelf de hoogte van de erfenis vast. Deze schatting is vaak aan de hoge kant. U moet dan bewijzen dat de aanslag te hoog is, wat lastig kan zijn.
- Hoofdelijke aansprakelijkheid: Zowel erfgenamen als een eventuele executeur zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de erfbelasting.
- Navordering: Blijkt later dat de erfenis meer waard is dan opgegeven, dan kan de Belastingdienst alsnog een naheffing sturen.
Oplossingen als u niet kunt betalen
- Uitstel of betalingsregeling: Kunt u de erfbelasting niet in één keer betalen, dan kunt u uitstel of een betalingsregeling aanvragen bij de Belastingdienst. Vaak krijgt u vier maanden uitstel, en in bijzondere situaties kan langer uitstel mogelijk zijn. Houd wel rekening met het betalen van rente over het uitgestelde bedrag.
- Verkoop van bezittingen: Soms is het nodig om (een deel van) de erfenis te gelde te maken, bijvoorbeeld door een huis te verkopen, om de erfbelasting te kunnen voldoen.
- Beneficiair aanvaarden: Als u twijfelt over de omvang van de erfenis en mogelijke schulden, kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. Zo voorkomt u dat u met uw privévermogen aansprakelijk bent voor schulden, waaronder de erfbelasting.
Wat te doen als u niet tijdig aangifte heeft gedaan?
Ontvangt u een herinnering of aanmaning? Reageer direct en dien alsnog aangifte in. Bent u het niet eens met een ambtshalve aanslag, maak dan tijdig bezwaar en lever het benodigde bewijs aan. Neem bij twijfel altijd contact op met een specialist.
Heeft u vragen over het afwikkelen van nalatenschappen of heeft u te maken met een geschil met betrekking tot een nalatenschap? Neem gerust contact op met Rensen Advocaten. Wij adviseren u graag over uw rechten, plichten en de beste oplossing in uw situatie.