De aangescherpte waarschuwingsplicht voor aannemers; schriftelijk, op tijd, duidelijk en mét omschrijving van de gevolgen
Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is ook de wettelijke waarschuwingsplicht voor aannemers aangescherpt. Indien een aannemer volgens de niet correct waarschuwt voor risico’s en fouten in een ontwerp óf bij uitvoering van de klus kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.
Wanneer geldt de waarschuwingsplicht?
Een aannemer is verplicht om de opdrachtgever te waarschuwen voor:
1) Onjuistheden in de opdracht;
2) Fouten of gebreken in plannen, bestekken, tekeningen, berekeningen en uitvoeringsvoorschriften die hij van de opdrachtgever heeft gekregen;
3) Gebreken of ongeschiktheid van materialen en bijvoorbeeld ook van de (onder)grond, afkomstig van opdrachtgever.
Wat houdt de aangescherpte waarschuwingsplicht in?
De omvang van de waarschuwingsplicht is niet zozeer veranderd. De aanscherping zit hem in de wijze waarop de waarschuwing dient plaats te vinden én de eisen waaraan de waarschuwing moet voldoen.
De wijzigingen volgen uit de wettekst van het nieuwe tweede lid van artikel 7:754 BW:
‘2. Bij aanneming van een bouwwerk geschiedt een waarschuwing als bedoeld in lid 1 schriftelijk en ondubbelzinnig en wijst de aannemer de opdrachtgever tijdig op de mogelijke gevolgen voor de deugdelijke nakoming van de overeenkomst. Van dit lid kan niet ten nadele van de opdrachtgever worden afgeweken, voor zover de opdrachtgever een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.’
Overzicht wijzigingen met voorbeelden
– Een belangrijke wijziging die in de praktijk vaak misgaat: het is niet meer voldoende om mondeling te waarschuwen. De waarschuwing moet schriftelijk (op papier, e-mail of per appbericht) worden gegeven. Anders geldt de waarschuwing niet. Bewaar deze waarschuwing ook goed!
– De waarschuwing moet concreet en ondubbelzinnig zijn. Het geven van een algemene waarschuwing is niet meer voldoende. Het moet gericht zijn op de specifieke situatie. Als het schuren en slijpen van een natuurstenen trap kan leiden tot een doffe uitstraling van die trap, moet de aannemer dit expliciet melden.
– Naast dat de waarschuwing (nog steeds) tijdig moet worden gegeven, geldt dat in de waarschuwing ook moet zijn omschreven wat de mogelijke gevolgen zijn. Als de ondergrond van een vloer bijvoorbeeld scheef is, moet de aannemer waarschuwen dat de afwerkvloer ook scheef zal lopen en dat er kieren en scheuren in de vloer kunnen ontstaan.
Praktijkvoorbeeld niet correct nakomen waarschuwingsplicht
Een recente uitspraak van de rechtbank Limburg geeft een goed voorbeeld van het niet correct nakomen van de verscherpte waarschuwingsplicht.
Partijen hadden een overeenkomst gesloten om een garagedak van de woning middels een coating waterdicht te maken tegen betaling van een bedrag ad € 2.964,50. Onderdeel van de opdracht was het aanbrengen van de coating op het tegelwerk bij de voordeur en op de natuurstenen trap naar de voordeur. Deze coating bleef echter- na herhaalde herstelpogingen- loslaten. De garage was daardoor niet waterdicht.
De aannemer heeft de coating uiteindelijk verwijderd, met schade aan de trap en het tegelwerk tot gevolg. De aannemer heeft daarbij nagelaten om te waarschuwen dat de natuurstenen trap door het wegslijpen van de coating dof kon worden. De rechtbank oordeelt daarom dat de aannemer aansprakelijk is voor de schade aan de trap. Kosten: € 3.749,67 te vermeerderen met rente én de buitengerechtelijke incassokosten. Deze klus heeft de aannemer uiteindelijk dus meer gekost dan opgeleverd.
Vragen of twijfels?
De aangescherpte waarschuwingsplicht onder de Wkb legt een zware verantwoordelijkheid bij aannemers. Het niet naleven kan leiden tot aansprakelijkheid. Heeft u vragen over de waarschuwingsplicht of bent u als aannemer geconfronteerd met een claim? Neem contact op met Rensen Advocaten. Wij helpen u graag verder.