Een vriend vraagt aan u als (hobby)klusser om een vloer te leggen, een wandje te verplaatsen of een aanbouw te realiseren. Natuurlijk biedt u uw hulp aan! Maar wat als het resultaat van het werk gebreken vertoont? Bent u dan gehouden om dit te herstellen of de kosten hiervoor te vergoeden? Dat hangt ervan af of er sprake is van een overeenkomst tot aanneming van werk of een vriendendienst. In deze blog leest u meer over de verschillen én juridische gevolgen.

Vriendschap is één van de meest waardevolle dingen in het leven. Het verlenen van een vriendendienst hoort er dan wel eens bij. Zeker als u een handige klusser bent en uw vriend twee linkerhanden heeft. Dat het belangrijk is om ook in die situatie duidelijke afspraken te maken volgt uit een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2024:2160).

De zaak betreft een geschil tussen een vriend en een vriendin. Na jaren met elkaar op de camping te hebben gestaan was een vriendschappelijke band ontstaan. Toen de vriendin een woning kocht, schroomde de vriend dan ook niet om haar te helpen met een kleine verbouwing. De vriend plaatste twee lichtkoepels en acht inbouwspotjes.  Voor de werkzaamheden verstuurde de vriend geen facturen. De vriendin voldeed wel drie betalingen aan de vriend met summiere omschrijvingen als ‘koepel’ en ‘hout gips elektra etc.’. Hierna ontstonden de problemen. Een door de vriendin ingeschakeld bouwbedrijf én een elektricien constateerden dat de werkzaamheden van de vriend niet goed waren uitgevoerd.

De vriend is vervolgens in de gelegenheid gesteld om de problemen te verhelpen maar reageerde hier niet op. De door de vriendin ingeschakelde jurist stuurde hierop een zogeheten ‘omzettingsverklaring’ waarbij aanspraak werd gemaakt op schadevergoeding. Deze schadevergoeding bestaat onder meer uit de kosten die de vriendin maakt om de gebreken door een derde partij te laten verhelpen.

De vordering van de vrouw is gebaseerd op wetgeving die geldt bij aannemingsovereenkomsten. De vriend stelt echter dat er sprake is van een vriendendienst en niet van een aannemingsovereenkomst.

Juridisch kader

Om te kunnen beoordelen of de vriendin eventueel recht heeft op een schadevergoeding, gaat de kantonrechter in op de cruciale vraag of er sprake is van aannemingsovereenkomst of een vriendendienst. Eerst worden de definities besproken.

Vriendendienst:

De kantonrechter overweegt dat een vriendendienst een eenvoudige toezegging van hulp in de particuliere sfeer is die niet als een overeenkomst moet worden gezien. Hierbij kan gedacht worden aan het helpen met verhuizen of klussen.

Aanneming van werk:

Op grond van artikel 7:750 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is de overeenkomst van aanneming van werk de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld.

Of er sprake is van een aannemingsovereenkomst of een vriendendienst hangt af van:

– de bedoelingen van partijen;

– wat partijen over en weer tegenover elkaar hebben verklaard;

– wat partijen uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten afleiden.

Toepassing en oordeel rechter

De rechter overweegt vervolgens dat nu de vriendin zich op het bestaan en de rechtsgevolgen van een aannemingsovereenkomst beroept, zij dit ook moet bewijzen. Daar slaagt de vriendin volgens de rechter niet in. Voor dit oordeel acht de rechter van belang dat er tussen partijen een vriendschappelijke verhouding bestond bij het maken van de afspraken en dat er geen bewijs was van een afspraak om een vergoeding voor het werk te betalen. De betalingen die de vriendin had gedaan betroffen enkel materiaal en geen vergoeding voor de uren van de vriend. De rechter komt daarom tot het oordeel dat er sprake is van een vriendendienst en niet van een aannemingsovereenkomst. Nu er geen overeenkomst bestaat, kan de vriend ook niet tekort zijn geschoten in de nakoming van een overeenkomst. Daarmee ontbreekt een juridische grondslag voor de vriendin om schadevergoeding te kunnen vorderen van de vriend.

Boodschap

In deze uitspraak loopt het met een sisser af voor de behulpzame vriend. Maar wat als hij, misschien wel gedurende het project, toch een (vrienden)prijs had afgesproken met de vriendin?  Een vriendendienst kan dan, zonder dat u hierbij stil staat, wellicht toch worden aangemerkt als een aannemingsovereenkomst. Met alle juridische rechten en plichten die de wet daaraan verbindt. Indien u dit niet wil, zorg dan dat een vriendendienst ook echt een vriendendienst blijft. Als u er wel voor kiest om een aannemingsovereenkomst te sluiten zorg er dan voor, ook bij goede vrienden, dat er heldere schriftelijke afspraken worden gemaakt. Zo worden vervelende discussies en gevolgen zoveel mogelijk voorkomen.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met een van onze specialisten.